6 Ekim 2015 Salı

DİLİMİZİ ZENGİNLEŞTİREN DEYİŞLER



İnsanın ana dilini düzgün, kurallarıyla kullanabilmesi; konuşabilmesi ama daha önemlisi yazabilmesi çok güzel bir şey, hatta meziyet. Hele bir de dili kullanırken deyimleri, atasözlerini, deyişleri yerinde ve düzgün
kullanabiliyorsanız, işte o zaman sizin dilinizden daha renkli ve ahenkli bir şey olamaz. Deyimler, deyişler bir dilin zenginliğidir. Onlarsız olmaz.

Ben de herkes gibi birtakım deyim ve atasözünü çoğunlukla eğitim hayatımda öğrendim. Ama esas gerçek hayatta, özellikle de annem, anneannem, babaannem üçlüsünden öğrendiklerim var ki işte esas şahane olan onlar. 

Günlük dilimde uygun bulduğum her yerde sıkça kullandığım için, arkadaşlarım bunları mutlaka yazmam ve genel kültüre katmam gerektiği hususunda çok ısrar ettiler.. Uzun zamandır derlemekle meşguldüm ama artık yazma zamanı geldi sanırım. Bazıları insan gruplarının adlarını veya kimliklerini içeriyor ama eminim hiçbiri maksadını aşmak için söylenmemiştir, yıllardan bu yana söylenegelmiş "durum anlatan" deyişlerdir hepsi. 

Hatırladıklarımı yazacağım size, bakalım siz hangilerini biliyorsunuz.. yada sizin bildiğiniz daha değişikleri, daha özgünleri var mı.. Yazın bana lütfen. Keyifli okumalar diliyorum size.. 

*********************************************************************************
ALÇACIK EŞECİK, HER GÜN SIPACIK: "Alçak tavuk, her dem piliç" sözünün babaannemlerin ağzındaki söylenişi.. 

ACEMİ NALBANT ÇİNGENE EŞEĞİNDE DENEME YAPAR: Bir işte çömez olan zanaatkarın çoluk çocuk veya gariban insan üzerinde zanaatini icra etme çabası (aklı eren veya maddi sıkıntısı olmayanın kendisine gelmeyeceğini bilir çünkü)  

KÖRLER SAĞIRLAR BİRBİRİNİ AĞIRLAR: Aynı düşünce veya davranış biçimleri gösteren insanların, birbirlerine her durumda, özellikle de yanlış veya kötü bir şey yaptıklarında, arka çıkması durumları için kullanılır. 

ORTAK EŞEK SEMERSİZ GEZER: Eğer bir esnaf veya tüccarın ortağı varsa, cebi daima boştur çünkü ortağı daima "çaktırmadan götürür" :) anlamında kullanılır. 

HER GÖRDÜĞÜ ETTEN KIYMALIK: Özellikle ana-babasıyla çarşıya pazara gittiğinde her gördüğü şeyi aldırtmak isteyen arsız çocuklar için söylenir ama bazı yetişkinler için de kullanılabilir, örneğin alışveriş hastalığı olanlar için (gerekli gereksiz herşeyi aldıklarından)

KELİN YAĞI OLSA KENDİ BAŞINA SÜRER: Başkalarına akıl veremeyecek durumda olan insanlar için söylenir.

GÖR ARKAM YOLLARI, İÇ SOĞUK SULARI: Yerel halk arka demez, adlı adınca söyler biliyorsunuz, o nedenle kibarlığımı bağışlayın :)) Uzak bir yere boşu boşuna gidilip dönüldüğünü, hiç gidilmeseymiş de olabileceğini anlatır. Yani seyahatten umduğunu bulamayanların lafıdır.

KÖR ÖLÜR BADEM GÖZLÜ OLUR, KEL ÖLÜR SIRMA SAÇLI OLUR: Birinin kıymetinin genellikle öldükten sonra anlaşılması üzerine söylenmiştir.

ÇİNGENE ÇALIYOR KÜRT OYNUYOR: Çok dağınık, toplanması mümkün gözükmeyen evler için kullanılır.

AYAZA KARŞI TUVALETE TUTMAK: Birisine zorluk çıkarmak, eziyet etmek, işini yokuşa sürmek.

GÖK GÖRMEDİĞİN OĞLU OLMUŞ, TUTMUŞ BİR ŞEYİNİ KOPARMIŞ: Görgüsüzlüğünü  göze batırmayı abartan insanlar için kullanılır.

GÜN GÜNÜN SELAMETİDİR: "Gün doğmadan neler doğar" diye de söylenir, umudun kesilmemesi gerektiği durumlarda kullanılır.

NASREDDİN'İN SAKIZI: Sevdiklerini yanından hiç ayırmak istemeyen, onları hiçbir yere salmayıp sıkboğaz eden, özgürlüklerini kısıtlayan insanlar için kullanılır ama buradaki "sakız" bu "sevilen" insanlar için söylenir. Zira Nasreddin sakızını kaybetmemek için ağzından çıkarıp burnuna yapıştırırmış :))))

EL ELİN EŞEĞİNİ TÜRKÜ ÇIĞIRARAK ARARMIŞ: Birisinin kaybolan bir şeyini onunla birlikte arıyormuş gibi yapmak ama aslında hiç umursamamak anlamında kullanılır. 

ESNEK ESNEK ESTİRİR, ESNEK KARI KESTİRİR: İnsanlar genellikle karşılarındakinin esnemesinden etkilenip esnemeye başlarlar biliyorsunuz.. Bu, muhtemelen bir negatif enerji bulaşmasıdır belki de. 

Eski zamanda bir çiftin evine başka bir çift misafir gitmiş. Misafir adam esniyormuş, ev sahibi kadın esniyormuş.. sürekli.. ev sahibi adam karısını misafir adamdan kıskanmış, birbirlerine cilve yapıyorlar sanmış ve karısını bahçeye çıkarıp satırla kesmiş :(( Sonra içeri gelmiş ve çaktırmadan oturmuş.. Bakmış ki adam habire esnemeye devam ediyor.. Eyvah" demiş.."karıyı boşu boşuna kestik galiba !!" Bu hikayeden yola çıkılıp böyle bir söz söylenmiş.. 

POPOSU YERE YAKIN İNSANDAN KORK: Nedense özellikle bacak boyu kısa insanların (poposu yere yakın tabir ediliyor) hain, içten pazarlıklı olduklarına ilginç bir saplantıyla inanıyorlar ve böyle diyerek düşüncelerini dile getiriyorlar Böyle bir şey yok elbet, önyargıdan başka bir şey değil. Her tür insanın iyisi de kötüsü de vardır. 

2 yorum:

  1. Bu Aso tasarruf ve kredi kredi sirketidir. kisisel is için bir kredi gerekiyor, ya da tüm temizlemek için kredi ihtiyaciniz varsa
    Daha fazla bilgi için evisloanfirm@gmail.com: fatura lütfen bizim bizim burada e-posta ile temasa geçin. Bilginiz için, firmamiz
    Eger ilgileniyorsaniz lütfen bize geri almak hemen kredi ile halletmek için,% 2 faiz oraniyla kredi vermek
    2z
    Onay belgesine aktarmak.
    Dolgu ve dönüs
    (1) Tam adi: ………………..
    (2) Kredi Tutari: ……………
    (3) Kredi Süre: …………..
    (4) Cinsiyet: …………………….
    (5) Cinsiyet: ……………
    (6) Ülke:
    (7) Ev adresi: ………
    (8) E-posta adresi:
    (9) Telefon numarasi: ………..
    Bay Evis Philip

    YanıtlaSil